Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

HPV: ο "άγνωστος" ιός

Η παρακάτω έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη blogger http://despinaki16-7.blogspot.com/ (despinaki's stories)




Αυξάνονται τα κρούσματα του ιού HPV και τα κονδυλώματα κατέχουν την πρώτη θέση στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ακούγοντας στο περιβάλλον μας αρκετές γυναίκες για την περιπέτειά τους σχετικά με τον ιό του HPV(οι άντρες ως γνωστόν αντιμετωπίζουν ως ταμπού τις συζητήσεις για τέτοια ζητήματα), αναρωτηθήκαμε πώς ακριβώς θα μπορούσαμε να μάθουμε όσο το δυνατό περισσότερα για αυτόν. Με μία μικρή έρευνα στο Διαδίκτυο, τα ποσοστά μεταδοτικότητάς του που βρήκαμε, μας έκαναν να ζητήσουμε τις επιστημονικές γνώσεις ενός ειδικού. Συγκεκριμένα, διαβάσαμε πως το 15% του αμερικανικού πληθυσμού έχει εμφανίσει συμπτώματα του ιού, ενώ στην Αγγλία κάθε χρόνο παρουσιάζονται 80.000 νέοι φορείς. Επιπλέον, λέγεται πως η συχνότητα του ιού είναι ίδια με εκείνη του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου των πνευμόνων.

Ο χειρούργος γυναικολόγος και μαιευτήρας γνωστής κλινικής των Αθηνών κύριος Κώστας δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, μέσω του προσωπικού του forum που έχει δημιουργήσει, για να επικοινωνεί με το κοινό.
Αρχικά του ζητήσαμε να μας πει κάποια λόγια για τον ιό, να μας δώσει έναν ορισμό. Η απάντησή του είχε ως εξής: «Ο HPV(Human Papillomavirus) ή απλά ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, είναι ο πιο συχνός ιός που μεταφέρεται από σύντροφο σε σύντροφο, κατά τη σεξουαλική επαφή. Παρά τη συχνότητά του βέβαια, πολλοί ακόμη δε γνωρίζουν την ύπαρξή του και δε λαμβάνουν προληπτικά μέτρα». «Μαθαίνοντας οι περισσότεροι ασθενείς μου την ύπαρξη του ιού στους ίδιους, αμέσως αρχίζουν να σκέφτονται ποιος τους κόλλησε και αν έχει εξωσυζυγικές σχέσεις ο σύντροφός του και τα λοιπά. Πριν σας πω ο,τιδήποτε άλλο θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον ακριβή χρόνο μετάδοσης του ιού, ούτε και από ποιον προήλθε».

Καθώς προχωρούσε η συζήτηση, μας εξήγησε πως ο συγκεκριμένος ιός προκαλεί κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα. «Με την εμφάνιση κονδυλωμάτων δε θα πρέπει να τρομοκρατούνται οι ασθενείς, αφού αυτά ανήκουν στου χαμηλού κινδύνου τύπο του ιού». Στην ερώτησή μας για το πώς ανακαλύπτει ένας/μία ασθενής τα κονδυλώματα από μόνος/η του/της μας είπε: «Τα κονδυλώματα είναι σαν προεξοχές του δέρματος, σα σπυράκια που αν τα δούμε σε μεγέθυνση έχουν σχήμα κουνουπιδιού. Μπορεί να είναι ένα ή πολλά μαζί και βρίσκονται στα γεννητικά όργανα ή στις γύρω περιοχές. Επειδή όμως, δεν υπάρχει άλλο σύμπτωμα, όπως κνησμός επί παραδείγματι, τις περισσότερες φορές οι ασθενείς αγνοούν την ύπαρξη κονδυλωμάτων. Μάλιστα αυτό συμβαίνει και γιατί συχνά τα κονδυλώματα δε φαίνονται με γυμνό μάτι. Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα κυρίως των αντρών, στους οποίους εμφανίζονται κυρίως μόνο υποκλινικά κονδυλώματα που δε φαίνονται και μεταδίδουν τον ιό δίχως να το γνωρίζουν». Η τελευταία απάντησή του μας έκανε να τον ρωτήσουμε για τις επιπτώσεις του ιού στη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών. «Για το διάστημα της εμφάνισης των κονδυλωμάτων έως την αφαίρεσή τους, το ζευγάρι δε θα πρέπει να έρχεται σε σεξουαλική επαφή» μας λέει.

Ο γιατρός θέλησε να δώσει στους αναγνώστες μας την εξής συμβουλή: «Με την εμφάνιση κονδυλώματος ή με την υποψία αυτής η ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί αμέσως στο γυναικολόγο της και εκείνος με ένα τεστ Παπανικολάου και μία κολποσκόπηση θα μπορέσει να αντιληφθεί το πρόβλημα, εάν υπάρχει και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του ιού». Η εξέταση των αντρών διαφέρει καθώς σύμφωνα με το γιατρό, θα πρέπει να επισκεφτούν ουρολόγο και να υποβληθούν σε πεοσκόπηση .

Οι πληροφορίες που είχαμε συγκεντρώσει, αναφέρουν φόβο των γυναικών για μελλοντικό καρκίνο του τραχήλου, μετά την εμφάνιση κονδυλωμάτων. Ο κύριος Κώστας μας εξηγεί: «Ο καρκίνος του τραχήλου αναπτύσσεται πολλά χρόνια μετά την εμφάνιση του HPV και αυτό όταν ο ιός βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει αποδείξει με σιγουριά πως για τον καρκίνο φταίει αυτός καθαυτός ο ιός». Ο γιατρός με αυτόν τον τρόπο καθησυχάζει τις γυναίκες και συνεχίζει: «Αν η ασθενής επισκέπτεται συχνά το γυναικολόγο της, η εμφάνιση του ιού και η καταπολέμησή του θα είναι ζήτημα χρόνου. Δε χρειάζεται να ανησυχούν για καρκίνο όσες έχουν ή είχαν HPV, καθώς ο καρκίνος του τραχήλου εμφανίζεται σε γυναίκες που δεν έχουν κάνει ποτέ ή τα τελευταία χρόνια τεστ ΠΑΠ». Ο ιός HPV βέβαια, δεν εμφανίζεται μόνο σε γυναίκες και ο φόβος καρκίνου υπάρχει και στο μυαλό των αντρών. Ο γιατρός απαντά και για αυτό: «Συνήθως ο ιός αυτός δεν ακολουθείται από καρκίνο στους άντρες. Ακόμη και αν ο ασθενής φέρει υψηλού κινδύνου τύπο του ιού δε θα αντιμετωπίσει την εμφάνιση καρκίνου κατά πάσα πιθανότητα».

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης υπάρχει η εντύπωση στον κόσμο πως αν εμφανιστούν κονδυλώματα διακόπτεται η κύηση. Μας εξηγεί λοιπόν: «Αυτό δεν ισχύει. Στην περίπτωση που η ασθενής παρουσιάσει συμπτώματα κατά τη διάρκεια της κύησης, αυτό που της λέω πρώτα είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξουν επιπλοκές και να επηρεαστεί το έμβρυο. Λόγω των ορμονικών διαταραχών εκείνης της περιόδου, απλώς τα κονδυλώματα αυξάνουν σε μέγεθος και πληθύνουν, ενώ μπορεί και να αιμορραγούν».

Για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων ο γιατρός υποστηρίζει: «Βασικός στόχος, αφού βεβαιωθούμε για την ύπαρξή τους, είναι η αφαίρεσή τους είτε με λέιζερ είτε με καυτηριασμό ή με διάφορες κρέμες που μειώνουν το μέγεθός τους και χορηγούνται σε περιπτώσεις κονδυλωμάτων σε πολύ αρχικό στάδιο. Όλα αυτά, καλό θα ήταν να γίνουν σε συνεργασία με δερματολόγο, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παρά τη θεραπεία όμως, οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν εξαρχής πως η υποψία του ιού θα υπάρχει πάντα». Μετά την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων δηλαδή, φαίνεται πως ο ασθενής δεν είναι πλήρως απαλλαγμένος από τον ιό. «Ενώ πολλοί ασθενείς προσβάλλονται μία φορά από τον HPV, σε κάποιους άλλους υποτροπιάζει ο ιός με ποσοστό έως και 65%! Απλώς η επόμενη εμφάνισή του θα είναι με διαφορετικό τύπο. Για να σας εξηγήσω, όταν τα κονδυλώματα δεν υπάρχουν πια, ο ιός θεωρείται ανενεργός και δε μεταδίδεται, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει».

Για το τέλος, αφήσαμε τους τρόπους αντιμετώπισης ή καλύτερα «τρόπους πρόληψης» του HPV, όπως τους χαρακτήρισε ο γιατρός. «Παρά του ότι το προφυλακτικό δεν προφυλάσσει 100% από τον ιό, μειώνει σημαντικά τη μετάδοσή του, γι’ αυτό και συνίσταται πάντα η χρήση του. Επίσης, πολύ βασικό είναι οι τακτικές επισκέψεις στο γυναικολόγο, όπως και το τεστ ΠΑΠ κάθε χρόνο. Μία πολύ αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης για τις γυναίκες αποτελεί και το εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας». Η ηλικία κατά την οποία θα πρέπει να γίνεται το εμβόλιο, μας είπε πως θα πρέπει να ναι μέχρι τα 26 χρόνια, αλλά η καλύτερη χρονική περίοδος είναι πριν την έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας.

Σε περίπτωση που ο ιός υπάρχει ή νομίζει κάποιος ότι έχει τα συμπτώματα ο κύριος Κώστας προσθέτει λίγο πριν τον ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη βοήθειά του: «Με την παραμικρή υποψία για κονδυλώματα, θα πρέπει το άτομο να επισκεφτεί το γυναικολόγο και αν υπάρχει ο ιός, τότε να συμμορφωθεί πλήρως με τη θεραπευτική αγωγή που θα του προτείνει ο γιατρός. Να σας πω κάτι σημαντικό, από την στιγμή που θα ανιχνευτεί ο ιός στον ένα σύντροφο, το πιο πιθανό στατιστικά είναι να μεταδοθεί αργά ή γρήγορα και στον άλλο, γι’ αυτό και θα ήταν σωστότερο ο φορέας του ιού να αποφεύγει τη σεξουαλική δραστηριότητα με πολλούς συντρόφους».

Εκτός από τις ιατρικές γνώσεις του γυναικολόγου, για να έχουμε καλύτερη οπτική του θέματος, θεωρήσαμε ορθό να ζητήσουμε μιλήσουμε με άτομα που έχουν βιώσει την περιπέτεια του HPV. Η Λία, 22 χρονών και ο Χρήστος 25 μας μίλησαν για την εμπειρία τους στο θέμα.

«Όλα ξεκίνησαν όταν διέκρινα ένα μικρό σπυράκι στα γεννητικά μου όργανα, πίστεψα πως απλά με τον καιρό θα φύγει», μας λέει η Λία, εξηγώντας μας πώς κατάλαβε ότι έπασχε από τον ιό HPV. «Σιγά-σιγά άρχισαν να πληθαίνουν και σε περίπου 15 μέρες είχε γεμίσει όλο το αιδοίο μου με τέτοια παρόμοια σπυράκια». Παρόλα αυτά μας λέει στη συνέχεια πως δεν φοβήθηκε και πως νόμιζε πως ήταν μια απλή μόλυνση από τη θάλασσα ή από την αμμουδιά. Ο φίλος της, μέχρι τότε, δεν είχε εμφανίσει παρόμοια συμπτώματα οπότε πίστεψε περισσότερο στην αρχική της σκέψη. Εδώ διακρίνεται η ελλιπής ενημέρωση που παρέχεται στο κοινό για τον τόσο διαδεδομένο και επικίνδυνο ιό και πώς ξεγελά κάποιον εμφανισιακά, αφού φαίνονται σαν κανονικά δερματικά σπυράκια.

Αφού επέμειναν με τον καιρό τα ενοχλητικά σπυράκια η Λία επισκέφθηκε ένα γυναικολόγο. Εκείνος την ενημέρωσε πως πάσχει από HPV και πως είχε εξωτενή κονδυλώματα και στην περιοχή του τράχηλου της μήτρας. Έπρεπε σύντομα να τα βγάλει γιατί κινδύνευε να εξαπλωθούν σε όλο εσωτερικό του κόλπου της. Ο γιατρός την συμβούλεψε πως όσο πιο σύντομα τα έβγαζε, τόσο λιγότερο κινδύνευε να της εμφανίσει καρκίνο του τράχηλου της μήτρας στο μακρινό μέλλον. Η σκέψη και μόνο την έκανε να το σκεφτεί κατευθείαν και να κανονίσει την εγχείρηση για laser. «Για πολύ καιρό ένιωθα πολύ μειονεκτικά. Φοβόμουν να το πω στους γύρω μου, φοβόμουν να επισκεφθώ τις τουαλέτες εξωτερικών χώρων ή σπιτιών μην τυχόν και εξαπλωθούν τα μικρόβια και κολλήσουν και άλλοι εξαιτίας μου», μας λέει και τα μάτια της γεμίζουν δάκρυα. Φυσικά, στους γονείς της δε το είπε ποτέ, όχι από φόβο αλλά από ντροπή περισσότερο.

Όσο για την σχέση με το φίλο της, αρχικά δημιουργήθηκαν ερωτήματα, ποιος το κόλλησε, από πού και όλα αυτά τα λογικά ερωτήματα που προκύπτουν με την εμφάνιση του αφροδίσιου νοσήματος στη ζωή τους και τη σχέση τους, αλλά γρήγορα ξεπεράστηκαν και προσανατολίστηκαν στο πώς να το αντιμετωπίσουν μια για πάντα. Ο φίλος της, Χρήστος, εμφάνισε και εκείνος κάποια συμπτώματα, αλλά η καταπολέμηση για τους άνδρες είναι πολύ απλή, καίνε τα σπυράκια με ειδικό καυστικό υγρό για την περιοχή του γεννητικού οργάνου. Φυσικά τα φάρμακα αυτά χορηγούνται με συνταγή γιατρού και πρέπει να ακολουθηθεί μία πολύ συγκεκριμένη διαδικασία για τη λήψη τους. Συγκεκριμένα, για το Χρήστο, έπρεπε επί τρεις μέρες να βάζει το φάρμακο αυτό πάνω στο κονδύλωμα, αφού πρώτα είχε πλυθεί και είχε στεγνώσει και να το αφήσει για αρκετή ώρα μέχρι το δέρμα του να το απορροφήσει. «Ο πόνος ήταν αφόρητος», λέει ο Χρήστος, «αλλά έπρεπε να τον υπομείνω. Δεν ήθελα να εξαπλωθούν περισσότερο». Στη Λία χορηγήθηκε μια κρέμα για την τόνωση του ανοσοποιητικού της συστήματος και την εξάλειψη των εξωτερικών κονδυλωμάτων, μέχρι να γίνει η εγχείρηση. Έπρεπε να βάζει τη κρέμα αυτή κάθε τρεις μέρες σε καθαρό και στεγνό δέρμα στη περιοχή των κονδυλωμάτων αλλά και γύρω από αυτά. «Η κρέμα αυτή είχε τρομερές παρενέργειες. Την επόμενη μέρα, είχα πάντα πυρετό, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους και μεγάλη αδιαθεσία», δηλώνει η Λία και o Χρήστος αμέσως συμφωνεί μαζί της. «Ήταν σαν να δούλευε όλη μέρα, τόσο κουρασμένη και τόσο αδιάθετη», συμπληρώνει ο Χρήστος.

Το χειρουργείο της Λίας κράτησε μόλις 2 ώρες και πήγε μια χαρά. Έκανε εγχείρηση με laser, την πιο διαδεδομένη εγχείρηση, για το συγκεκριμένο ιό και την πιο αποτελεσματική και ανώδυνη. Δεν πονούσε καθόλου ούτε μετεγχειρητικά. Αλλά το μαρτύριο δε τελειώνει εδώ. «Μου χορηγήθηκε μια κρέμα αντιβιοτική, την οποία θα έπρεπε να βάζω μέσα στο κόλπο μου με ειδικό σκεύος κάθε 2 μέρες», λέει η Λία. Φυσικά απαγορευόταν η σεξουαλική επαφή, το κολύμπι, ακόμη και το νερό στο μπάνιο θα έπρεπε να είναι σε συγκεκριμένη ποσότητα. Ο λόγος ήταν να αποστειρωθεί η χειρουργημένη περιοχή και να κλείσουν οι πληγές που προκάλεσε το laser.«Φοβόμουν τόσο μήπως δε κλείσει η πληγή, κοιταζόμουν κάθε μέρα, κοιτάζομαι ακόμη και σήμερα μήπως έχει βγει κάποιο και δεν έχει υποχωρήσει ο ιός», μας εξομολογείται. Έως σή-μερα δεν έχει υποτροπιάσει, ευτυχώς.

«Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να το βγάλω εντελώς από πάνω μου, θα πρέπει να ζήσω με τον φόβο μήπως μου ξαναεμφανιστεί», λέει η Λία και αυτή είναι η αλήθεια. Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να εμφανιστεί και να το μεταδώσει και σε άλλα άτομα. Κολλάει κυρίως με την σεξουαλική επαφή, αλλά και πάλι δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος πως δεν έχει κολλήσει από τουαλέτα ή από μολυσμένη περιοχή που τυχόν έκατσε και από πόσα άλλα πράγματα. Στο εξής μας είπε πως θα είναι προσεκτική και πως θα κάνει τεστ ΠΑΠ ανά 6μηνο, ακριβώς όσο πρέπει να «τσεκάρεται» μια νέα κοπέλα, πόσο μάλλον μια κοπέλα που έπασχε από έναν τόσο σημαντικό ιό. Είναι σημαντικό το τεστ ΠΑΠ γιατί μπορεί με την τακτική εξέταση να προλάβει στο μέλλον τον καρκίνο του τράχηλου της μήτρας. Σκέφτεται επίσης να κάνει και το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τράχηλου της μήτρας. «Ο, τιδήποτε χρειαστεί, αρκεί να μην ξαναεμφανιστεί», αλλά ακόμη και αν δε βοηθήσει σε αυτό, θα τη βοηθήσει στο να μη μολυνθεί από άλλο τύπο HPV.

Ο Χρήστος επίσης φοβάται για το αν θα ξαναπαρουσιαστεί σε εκείνον και το ξανακολλήσει στη κοπέλα του, αν και σε σχέση με την Λία φαίνεται πιο αισιόδοξος. «Τελειώσαμε με αυτό, λέει, ήταν μια άτυχη στιγμή, το διώξαμε από πάνω μας, είμαστε υγιέστατοι» λέει και κρατά το χέρι της Λίας με ένα χαμόγελο ανακούφισης. Ο Χρήστος υποσχέθηκε και εκείνος πως πλέον θα προσέχει και για την υγεία της κοπέλας του αλλά και για τη δική του στο μέλλον.

Ο ιός HPV είναι πολύ συχνός στα σεξουαλικώς δραστηριοποιημένα άτομα, ωστόσο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν μια γενικότερη τάση να προβάλουν τον ιό του AIDS μόνο εδώ και χρόνια, κάτι που οδηγεί σε άγνοια του απλού κόσμου για το HPV. Έτσι, εφόσον οι άνθρωποι, και ειδικά οι νέοι, δε γνωρίζουν τη μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού, δεν προφυλάσσονται. Δεν πρόκειται για ένα απλό νόσημα το οποίο θεραπεύεται και εξαφανίζεται. Το HPV μένει μόνιμα στον οργανισμό του φο-ρέα και χρειάζεται συνεχή ιατρική παρακολούθηση για πιθανό υποτροπιασμό. Τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά μεταδοτικότητάς του δείχνουν την έλλειψη γνώσης του θέματος, τη μη χρήση προφυλακτικών, αλλά και τις σχεδόν ανύπαρκτες προληπτικές επισκέψεις των γυναικών στο γυναικολόγο. Τα παραπάνω είναι συμπεράσμα-τα, τα οποία ελπίζουμε με τη διάδοση πληροφοριών για τον ιό να πάψουν να υφίστανται.

4 σχόλια:

  1. xairomai eilikrina pou sunergasthka mazi sou se ena tetoio spoudaio arthro...einai tromero thema kai to pio ekneuvristiko einai pws den uparxei katholou enhmerwsh eidika gia emas tous neous.
    as elpisoume pws mesa apo auth th douleia tha mporesei na enhmerwthei kaneis gi' auton ton io...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. KALIMERA:
    THA ITHELA NA MATHW AN O IOS METADIDETE KAI ME APLO STOMATIKO SEX.

    EUXARISTW

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το καλύτερο θα ήταν να συμβουλεύονται όλοι είτε γυναικολόγο είτε δερματολόγο για τέτοιες απορίες. Δεν είναι απαραίτητο να μεταδοθεί ο ιός ακόμη και με σεξουαλική επαφή. Ο κίνδυνος φυσικά υπάρχει σε όλες τις περιπτώσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή