Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Το πολιτικό συμπέρασμα των εκλογών και η επόμενη μέρα του πολιτικού συστήματος

Οι Ευρωεκλογές έλαβαν τέλος, οι βουλευτές που θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή επιλέχθηκαν. Και τώρα; Ας δούμε πρώτα τι συμπεράσματα βγάλαμε από αυτές τις εκλογές και θα συζητήσουμε και...για το αύριο...

Το κόμμα του ΠΑΣΟΚ "κέρδισε" τις εκλογές, και το ρήμα κέρδισε είναι σε εισαγωγικά, καθώς οι Ευρωεκλογές δεν πιστεύω πως είναι και τόσο αντιπροσωπευτικές του θέλω του λαού. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει κερδισμένος και χαμένος. Κάτι που δε θα ισχύσει όμως μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ(36,64%) που βγήκε πρώτο και τη Νέα Δημοκρατία(32,29) που βγήκε δεύτερη κυμάνθηκε στο 4,4%. Ακολούθησε το ΚΚΕ με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, το ΛΑ.Ο.Σ, το ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κέρδισαν ποσοστά 1% και χαμηλότερα.

Ας ξεκινήσουμε από τα μικρότερα κόμματα. Το ΚΚΕ εμφάνισε μικρή πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές του 2004(8,35% έναντι 9,48%), αλλά συγκριτικά με τα ποσοστά που κέρδισε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2007, φαίνεται να αυξήθηκαν ελάχιστα οι ψήφοι του.
Το ΛΑ.Ο.Σ αύξησε τα ποσοστά του φέτος(7,15% έναντι 4,12% των προηγούμενων Ευρωεκλογών) και δείχνει πως λίγοι ψηφοφόροι που δεν έδωσαν την ψήφο τους στη Νέα Δημοκρατία, στράφηκαν στο κόμμα του Καρατζαφέρη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε ψήφους, κερδίζοντας ποσοστό 4,70% έναντι 4,16%. Παρά τα εσωτερικά προβλήματα της παράταξης η μείωση των ψηφοφόρων του δεν ήταν και τόσο μεγάλη.
Το "outsider" της φετινής χρονιάς, οι Οικολόγοι Πράσινοι, αν και όλοι λίγο πολύ γνώριζαν το αποτέλεσμα αυτό, αύξησαν τα ποσοστά τους και κατάφεραν να κερδίσουν μία έδρα στην Ευρωβουλή(3,49% έναντι 0,67%). Τώρα κατά πόσο θα επηρεάσει τα πράγματα στην Ευρωβουλή μία έδρα, είναι άλλο θέμα.

Ποια είναι τα συμπεράσματα λοιπόν; Η Νέα Δημοκρατία μετά από αρκετά χρόνια έχασε την πρωτιά. Τα ποσοστά της όμως είναι τέτοια, που το μόνο που φαίνεται ξεκάθαρα είναι πως έχασε την πρωτιά, αλλά όχι και τους ψηφοφόρους της. Το ποσοστό της μειώθηκε κατά 11% από το 2004, αλλά εκείνο του ΠΑΣΟΚ αυξήθηκε μόλις 2%. Αυτό σημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας για να πάρει τη θέση της. Οι ακόλουθοί της διασκορπίστηκαν, ψηφίζοντας ΛΑ.Ο.Σ ή Οικολόγους ή...παραλία, εφόσον η αποχή "χτύπησε" ρεκόρ. 1 στους 2 δεν ψήφισε, είτε γιατί δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμη τα εξεταστικά κέντρα, στα οποία πρέπει να ψηφίζουν οι ψηφοφόροι, είτε γιατί προτίμησαν να διασκεδάσουν στο τριήμερό τους.

Το ότι δεν έχει χάσει τον...κόσμο της η ΝΔ, σημαίνει ίσως ότι με δραστικά μέτρα μέχρι τις βουλευτικές, μπορεί και να κερδίσει έδαφος. Ένα είναι ωστόσο, το σίγουρο. Οι Έλληνες βαρέθηκαν με τα συγκεκριμένα κόμματα, τους εκπροσώπους αυτών και με το σύστημα που τους αναγκάζει να ταξιδεύουν ώρες, για να ψηφίσουν. Θέλουν κάτι να αλλάξει και το ζητούν με τη δύναμη της ψήφου τους.

Βέβαια, όλα αυτά για τις Ευρωεκλογές. Αν είχαμε ψηφίσει για τις εθνικές τι θα λέγαμε αντίστοιχα; Διότι, όντως ένα κόμμα έλαβε τις περισσότερες ψήφους, αλλά κατά πόσο αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Έχω και μια απορία, γνωρίζουν όλοι οι ψηφοφόροι το χαρακτήρα των Ευρωεκλογών ή αποφάσισαν με βάση τα κριτήρια που θα χρησιμοποιούσαν και στις βουλευτικές; Τα ΜΜΕ οργίαζαν για νίκη του ΠΑΣΟΚ, ήττα της δεξιάς και τα λοιπά, αλήθεια όμως τι θα βγει από όλο αυτό; Μήπως τελικά αδίκως λογομαχούσαν οι βουλευτές στα τηλεοπτικά παράθυρα στην προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων τους; Και μήπως εφόσον στην πραγματικότητα κανείς δεν κερδίζει(δε συμπεριλαμβάνω τους "χορηγούς"- επιχειρηματίες των κομμάτων σε αυτό), να σκεφτούμε μία κυβέρνηση με βουλευτές από όλα τα κόμματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου