Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Η "φούσκα" των πολιτικών τηλεμαχιών(debate)

Ανούσια και εκτός θέματος η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών της χώρας της περασμένης Πέμπτης.

Για άλλη μία φορά οι τηλεθεατές και ψηφοφόροι έγιναν μάρτυρες του ανόητου και πρωτόγονου τρόπου που έχουν επιλέξει οι πολιτικοί, για να εκφράζουν τις απόψεις τους και να εκφέρουν επιχειρήματα, ώστε να μας οδηγήσουν στις κάλπες. Ο βασικός σκοπός δηλαδή είναι να βρουν με το λόγο τους έναν τρόπο, να πείσουν τους πολίτες να τους ψηφίσουν. Το αν τελικά αυτό επιτυγχάνεται σε κάθε debate είναι άλλη υπόθεση.

Η κυρία Χούκλη, δημοσιογράφος και συντονίστρια της τηλεμαχίας, με την έναρξη της εκπομπής, εξέφρασε την άποψη ότι οι δημοσιογράφοι ενίστανται ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του debate, κάτι που γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια από προηγούμενες προεκλογικές τηλεοπτικές "εκστρατείες", αλλά δε βλέπουμε να φέρει αποτελέσματα και αλλαγές.

Οι κανόνες της τηλεμαχίας είναι ρητοί και κατηγορηματικοί. Αν ήταν και δημοκρατικοί, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα και θα έβγαινε αποτέλεσμα από αυτή τη διαδικασία. Κάτι που δεν έγινε και στην προκειμένη. Ο κάθε δημοσιογράφος κάνει την ερώτησή του για κάθε θεματική ενότητα(έξι στη συγκεκριμένη περίπτωση) στον πολιτικό που του έχει επιλεγεί. Οι ερωτήσεις φυσικά όσο και αν φαίνεται λογικό να ναι των δημοσιογράφων, τελικά αυτό δεν ισχύει, καθώς τα θέματα έχουν επιλεγεί από τους ίδιους τους πολιτικούς αρχηγούς. Τα θέματα και τα ερωτήματα δηλαδή, δεν υπήρχε περίπτωση να συμπεριληφθούν στην τηλεμαχία, εάν δεν είχαν την έγκριση των πολιτικών "ηγετών". Να το πρώτο μείον του θεσμού των debate και δυστυχώς όχι το μοναδικό.

Οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν και "ανακρίνουν" τους πολιτικούς με τη θέληση και τους όρους των δεύτερων(αναρωτιέμαι τότε για ποιο λόγο χρειάζονται τους δημοσιογράφους εκεί), εργάζονται σε τηλεοπτικούς σταθμούς μόνο και φυσικά εγκρίνονται από τα υποψήφια κόμματα. Θα μου πείτε, αυτό σε ενόχλησε μόνο; Δίκιο θα έχετε, εδώ σε παλαιότερα debate το κάθε κόμμα είχε και τον "άνθρωπό" του στο κοντρόλ, ώστε να έχει το νου του για τα πλάνα του σκηνοθέτη στους πολιτικούς! Μην τυχόν και δείξει γενικό ο σκηνοθέτης, την στιγμή που μιλάει ο Παπανδρεύου ή μην τυχόν και στο σκηνικό κυριαρχεί συγκεκριμένο χρώμα που παραπέμπει σε κάποιο κόμμα...!!! Αυτά είναι κυρίως φαινόμενα των τελευταίων ετών, από τις εκλογές του 2004 συγκεκριμένα, όταν και διεξήχθη το πρώτο debate με τη συμμετοχή όλων των υποψήφιων κομμάτων.

Το κάθε ερώτημα θα πρέπει να διαρκεί μισό λεπτό και η απάντηση του πολιτικού ενάμιση λεπτό. Ακολουθεί διευκρινιστική ερώτηση και επόμενη απάντηση του πολιτικού με ίδια διάρκεια. Για διάλογο, το βασικό στοιχείο της δημοκρατίας, ούτε λόγος. Φυσικά, προσωπικά δε θα επιθυμούσα σε καμία περίπτωση να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής των debate, έτσι ώστε να να βλέπουμε στην τηλεόραση πολιτικούς να "σφάζονται" και το δημοσιογράφο να προσπαθεί να τους ηρεμήσει, φαινόμενο κλασικό των κεντρικών δελτίων ειδήσεων πια.

Για ουσιαστικές απαντήσεις των πολιτικών και πάλι ούτε λόγος. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες για το τι ειπώθηκε σε αυτό το debate, αλλά όταν ο δημοσιογράφος ρωτάει "Τι θα κάνετε κύριε τάδε για το συγκεκριμένο ζήτημα;" και η απάντηση έχει να κάνει με το τι διαφορές έχει η νοοτροπία του συγκεκριμένου πολιτικού σε σύγκριση με του άλλου από αντίπαλο κόμμα, καταλαβαίνουμε πως άκρη δεν πρόκειται να βγει ποτέ.

Και στο κάτω κάτω γιατί να παίρνουν μέρος στην τηλεμαχία οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων και όχι οι ίδιοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές στην προκειμένη;

Ας ελπίσουμε μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών την επόμενη Κυριακή, να εξεταστεί ο θεσμός των debate εκ νέου και να γίνουν αλλαγές, μπας και σε επόμενη τηλεμαχία μάθουν και κάτι οι πολίτες για τον προγραμματισμό των κομμάτων και βοηθηθούν, ώστε να πάρουν την απόφασή τους και να μην ψηφίσουν...αποχή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου