Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Σπύρος Ορνεράκης: Ένας σκιτσογράφος που γελοιογραφεί



Ο Σπύρος Ορνεράκης είναι ένας από τους σημαντικότερους έλληνες σκιτσογράφους της χώρας. Αν και σπούδασε διακόσμηση και σκηνογραφία, κατέληξε να δημιουργεί σκίτσα για διάφορα περιοδικά και εφημερίδες με τελευταία "Τα Νέα". Είναι εκείνος που κάλυψε με τα σκίτσα του τη "Μεγάλη Δίκη" με το σκάνδαλο Κοσκωτά το 1991, για τις ανάγκες της εφημερίδας "Τα Νέα". Τα σχέδιά του από τη συγκεκριμένη δίκη αποτελούν μοναδικά ντοκουμέντα σε συνδυασμό με τα κείμενα των δημοσιογράφων που τα συνόδευσαν.

Το βασικό στοιχείο της τέχνης του πρέπει να ναι η επικέντρωση σε ένα συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο θέλει να δοθεί προσοχή από το αναγνωστικό κοινό και ο αφαιρετικός τρόπος, με τον οποίο σχεδιάζει τα υπόλοιπα στοιχεία του κάθε σκίτσου.

Αν τον ρωτήσει κάποιος εάν είναι σκιτσογράφος ή γελοιογράφος, θα απαντήσει το πρώτο. Για πολλούς εκτός χώρου, αυτά τα δύο δεν έχουν διαφορά. Δεν είναι έτσι όμως. Ο σκιτσογράφος, μπορεί και δίχως να προσθέσει λόγο στο σχέδιό του, να περάσει το μήνυμα που θέλει στο κοινό. Είναι δυνατό ένα σκέτο σκίτσο, δίχως σχολιασμό, να δημιουργήσει διαφόρων ειδών συναισθήματα στον αναγνώστη. Οι γελοιογραφίες, αντίθετα, αποτελούνται από εικόνες και κείμενο, οι οποίες με το ιδιαίτερο χιούμορ του δημιουργού, σατιρίζουν την επικαιρότητα, όπως του ΚΥΡ επί παραδείγματι. Ο Ορνεράκης όμως, είναι ένας σκιτσογράφος που απλώς μπορεί αν του ζητηθεί και να γελοιογραφήσει πάνω σε κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και άλλα θέματα που απασχολούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους πολίτες.

Υπηρετεί μία συγκεκριμένη τέχνη, με την οποία κάνει το αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας, η οποία φιλοξενεί το έργο του, να καταλάβει ένα θέμα μόνο από μία εικόνα, έχει δεν έχει σχόλιο που να την επεξηγεί. Άλλωστε, και ως προς την προσωπική μου άποψη, οι αναγνώστες πάντα προσέχουν τον τίτλο ενός άρθρου και αμέσως μετά το σκίτσο που ακολουθεί. Κατ' αυτόν τον τρόπο, το θέμα γίνεται περισσότερο και γρηγορότερα κατανοητό και δεν κουράζει τον αναγνώστη με περιττές λεπτομέρειες ενός δημοσιογραφικού κειμένου.

Ο Σπύρος Ορνεράκης, όπως και άλλοι μεγάλοι σκιτσογράφοι μας, έχουν το "χάρισμα", μέσα από μία γελοιογραφία με δυο- τρεις λέξεις να περάσουν το μήνυμά τους. Λόγω αυτής της συμπύκνωσης της επικαιρότητας σε τόσες λίγες λέξεις, η δουλειά του σκιτσογράφου είναι δυσκολότερη ακόμη και από του δημοσιογράφου. Βλέποντας όλοι εμείς τα σκίτσα δεν μπορούμε να φανταστούμε πως ο Ορνεράκης είναι γνώστης όλης της επικαιρότητας, είτε αυτή αφορά την πολιτική ή ακόμη και τα αθλητικά. Πρέπει να τα γνωρίζει όλα, έτσι ώστε να μπορεί να συνδυάζει τα βασικά θέματα μέσα σε ένα μόνο σχέδιο.

Παρά την είσοδο της τεχνολογίας και των υπολογιστικών συστημάτων στα μέσα, ο Ορνεράκης, όπως και οι υπόλοιποι, διατηρεί την τεχνική του σκίτσου με μολύβι και καταφέρνει μέσα από τα σχέδιά του να "συγκινήσει" την κοινή γνώμη και να χαρίσει γέλιο στους αναγνώστες, όσο δυσάρεστη και αν είναι η είδηση που περιγράφεται στο σκίτσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου