Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Επίσκεψη στο Τατόι και τα πρώην βασιλικά ανάκτορα


Εξερεύνηση σε μια άλλη εποχή!

Τατόι και πρώην βασιλικά ανάκτορα. 

Το βασικό κτήριο-Ανάκτορο
Πρόκειται για μία έκταση περίπου 47.000 τετραγωνικών μέτρων γεμάτη με πυκνή βλάστηση, χώρους για πικ -νικ, συγκροτήματα κτισμάτων, τα οποία λειτουργούσαν ως αποθήκες, οικίες εργατών και εργαστήρια τυριού, βουτύρου, κρασιού, μαγειρεία, υπασπιστήριο, στρατώνες, ιπποστάσιο, βουστάσιο και χοιροστάσιο, δύο εκκλησίες, το βασιλικό κοιμητήριο με τους 22 τάφους και το μαυσωλείο, τεχνητές λίμνες, θερμοκήπια, ελιές και άλλα.

Χάλκινο άγαλμα «Κοζάκος Κυνηγός»
του Ιευγκένη Ιευγκένεβιτς Λανσεράι
αγορασμένο από τη Βασ.Όλγα στο Ανάκτορο
Ο κήπος κάτω από το Ανάκτορο
Πίσω όψη και θύρα του Ανακτόρου
Στον κήπο κάτω από το Ανάκτορο
Στον κήπο του Ανακτόρου




Ανάμεσα στα κτίσματα βρίσκεται και το ανάκτορο, η θερινή οικία της τέως βασιλικής οικογένειας, το οποίο κατοικήθηκε πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1880, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 αποτέλεσε τη βασική κατοικία της οικογένειας.

Μετά από πολλές καταστροφές, πυρκαγιές, πολέμους, πολιτικές αλλαγές στη χώρα, δίκες, όσον αφορά την αποζημίωση ή μη της οικογένειας από το κράτος για τη δημόσια χρήση του, το Τατόι, δεσπόζει στους πρόποδες της Πάρνηθας ως ένας πνεύμονας πρασίνου, ο οποίος δέχεται καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.

Το Φυλάκιο στην εσωτερική πύλη
κοντά στην είσοδο της «Λεύκας»
Δεν έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία 
όλα τα αυτοκίνητα στο χώρο
Φορτηγό Chevrolet με μανιβέλα του προσωπικού
Το εσωτερικό του φορτηγού
Παρά το ότι δε διαθέτει πλέον την πανίδα ή τη σπάνια χλωρίδα από το εξωτερικό, που είχε κάποτε ή ακόμη και τη φροντίδα που του αρμόζει, είναι ένα μέρος για να ξεφύγουμε λίγο από την καθημερινότητα, αλλά και να μάθουμε για το παρελθόν της χώρας, αντικρίζοντας και εξερευνώντας, πάντα με σεβασμό, τα παλαιά κτήρια ή ακόμη και τα αυτοκίνητα, τις άμαξες, τις συσκευές και τα αντικείμενα δεκαετιών πίσω.
Ζυγαριά
Άμαξα

Οι σύγχρονες πινακίδες που εξηγούν
τη χρήση των κτηρίων
Φούρνος
Στο Τατόι μπορείτε να μπείτε από δύο εισόδους, από τη Βαρυμπόμπη, στο πλάι του εστιατορίου «Λεωνίδας» και από την είσοδο της «Λεύκας», την οποία θα αναγνωρίσετε από τα πολλά αυτοκίνητα παρκαρισμένα συνεχίζοντας το δρόμο σας για άλλα ακόμη 5 λεπτά με το αυτοκίνητο. Η είσοδος της «Λεύκας» είναι κοντύτερα στους βασικούς χώρους και τα κτήρια. Ωστόσο εάν επιθυμείτε να περπατήσετε αρκετά, να κάνετε ιππασία ή και ποδηλασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την είσοδο από τη Βαρυμπόμπη.
Το σύγχρονο βουστάσιο
Εμπρός όψη του βουστασίου

Ζυγαριές στο βουστάσιο
Πιθανόν το κτήριο του φροντιστή
Το Βουτυροκομείο
Κτήριο αξιωματικών φρουράς
Κτήριο εποχικών εργατών
Το εκκλησάκι της Αναστάσεως στο λόφο
Παλαιόκαστρο
Ακολουθώντας τα κυπαρίσσια, κάντε αριστερά και
στα δεξιά θα βρείτε το Κοιμητήριο
Οι τάφοι του Παύλου και της Φρειδερίκης
























Ο χώρος ενδείκνυται για πικ-νικ και φωτογράφηση, οπότε να είστε σίγουροι ότι έχετε αρκετές ώρες ελεύθερες, για να τον χαρείτε! Θα με θυμηθείτε!















Για περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά και πληροφορίες για τις ξεναγήσεις στο χώρο επισκεφτείτε τη σελίδα http://www.tatoi.org/.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου